Ведення сільськогосподарської діяльності складається з декількох важливих стадій і збирання врожаю займає тут найвищі позиції. У цій статті ми детально розглянемо цей процес, а саме: види робіт, терміни, техніку для збирання, а також вимоги до цієї техніки тощо.
Що являє собою збирання зернових?
Збирання (або жнива) є сукупністю відразу декількох дій:
- обрізання колоса;
- виділення зерна при обмолоті;
- очищення зерна від домішок.
Під час збирання врожаю потрібно також проводити певні супутні дії:
- скиртування соломи. У деяких господарствах цей продукт можуть подрібнювати і розсипати по полю;
- відправлення врожаю в хлібоприймальні пункти або на токи.
Як збирається зерно
Здійснювати збирання зернових культур можна за допомогою 2-х методів, які теж діляться на певні підпункти:
1. Індустріально-потоковий:
3-х фазний;
стрічковий;
сніповий;
2. Комбайновий:
- 1-но фазний;
- 2-х фазний;
Індустріально-потокове збирання
- 3-х фазний метод. За використання цього методу врожай збирають у такій послідовності: викошується пшениця. Викошена маса подрібнюється. Відбувається транспортування до пунктів обробки. Сушіння. Транспортування на склад.
- Обмолот. Транспортування в місця зберігання.
Сноповий метод. При використанні цього методу врожай викошують і формують його в снопи. Потім ці снопи перетягують шпагатом і транспортують у пункти обробки. Там урожай обмолочується і зерно доставляється в місця зберігання. - Стрічковий метод. При використанні цього методу врожай скошують і укладають на стрічки з поліетилену. Після цього наповнений поліетилен поміщається на тій частині ділянки, де йде обмолот. Після цього зерно доставляється в місця зберігання.
Комбайнове збирання
1-но фазний метод. При використанні цього методу врожай збирається в такій послідовності:
1) За допомогою комбайна відбувається зрізання колосків.
2) Масу, яка була зібрана, обмолочують.
3) Зерно відділяється від загальної маси.
4) Зерно очищується і транспортується в бункери.
5) Очищена від зерна солома подрібнюється.
6) Навантаження соломи в причіп і розсіювання по полю.
2-х фазний метод. При використанні цього методу врожай збирається в такій послідовності:
1) За воскового дозрівання стебла пшениці скошують валковими жатками.
2) Збирання стебел у валки, де відбувається висихання і повне дозрівання зерна.
Даний метод найчастіше використовується під час збирання врожаю, що має схильність до осипання, нерівномірного дозрівання або під час збирання засмічених посівів.
Техніка для збирання
Найчастіше для збирання використовують таку техніку:
- Комбайни для збирання;
- Валкові жатки;
- Барабанні підбирачі (ПТП).
Для процесу переробки зібраного зерна застосовується така техніка:
- блоки для приймання зерна;
- зерноочисне обладнання;
- зернонавантажувачі;
- сушарки для зерна;
- сушильне обладнання.
Агротехнічні умови збирального процесу
Ось перелік найважливіших умов для початку збирального процесу:
- У процесі збирання не можна робити будь-яких пропусків або огріхів.
- Збирання потрібно проводити оперативно і швидко, використовуючи такі методи, які зможуть гарантувати найвищі показники якості зерна.
- Різниця між фактичним і встановленим зрізом не повинна перевищувати 1 см.
- Втрата врожаю під час застосування валкових жаток не повинна перевищувати 0,5%.
- Втрата врожаю під час збирання комбайном не повинна перевищувати 2,5% під час прямого комбайнування та 2% під час обмолоту і під час підбирання валків.
- Під час очищення зерна в бункері, його вихід має становити не менше ніж 95% від маси завантаження.
- Частка дроблення зернобобових має бути не вищою за 3%, продовольчого та фуражного зерна – 2%, насіннєвого – 1%.
Приготування поля до збирання
Перед тим як почати збирання зернових, поле теж необхідно підготувати до цього процесу:
- Розбивка землі на загони за таким принципом, щоб кожна загорода відповідала добовій продуктивності одного комбайна.
- Якщо поле займає більше ніж 50 га, між загонами необхідно зробити проорювання для пожежної безпеки.
- Ретельно оглянути та ліквідувати всі можливі перешкоди, які можуть ускладнювати пересування техніки.
- Якщо якусь перешкоду прибрати неможливо, її потрібно обкосити вручну.
Пересування техніки для прибирання
Уся техніка має пересуватися за напрямком оранки – так процес буде йти значно швидше. Під час використання для збирання валкових жниварок потрібно враховувати те, що напрямок, у якому рухаються жниварки, не повинен вступати в «конфлікт» із розою вітрів, він має максимально збігатися з панівним вітряним рухом повітряних мас. Збирання врожаю який полегло необхідно вести під кутом до його полеглості або впоперек полеглості.
Роздільним збиранням називається використання таких схем переміщення техніки:
- кругової;
- човникової;
- гонової;
- тонової.
Якщо використовується метод прямого комбайнування, техніка може рухатися 2-ма способами:
1) Круговий із різними поворотами: під певним кутом, задній хід.
2) Тоновий з одностороннім рухом.
Якщо поле розбивається на загони, то комбайни мають використовувати такі типи прокосів:
- розвантажувальна магістраль;
- кутові;
- обкоси;
- поздовжні.
Жнива зерна
У який час потрібно починати збирання врожаю? Цей процес потрібно починати в останній місяць літа і до кінця цього місяця жнива необхідно закінчити.
Період, за який відбувається дозрівання врожаю від молочної стиглості до воскової, становить близько 5 тижнів. Провести збір цього врожаю необхідно за пару тижнів. Крім техніки для збирання, перед початком жнив необхідно підготувати і потрібну кількість вантажних машин для транспортування зерна – іноді доводиться навіть орендувати додатковий транспорт у державних організацій.
Збирання зерна є лише проміжним етапом у збиранні врожаю. Далі йде на багато важливіший етап – збереження зерна. Дозрівання після збирання закінчиться лише тоді, коли зерном будуть досягнуті найвищі показники якості.
Для цього є 2 важливі умови:
- зберігання має відбуватися за температури близько +15;
- вологість урожаю має бути нижчою за встановлену, щоб не погіршилася якість.
Щоб прискорити сушіння зерна, застосовують вентиляцію теплим повітрям. На повний цикл цього процесу йде близько двох місяців.
Збирання кукурудзи
Збирання кукурудзи передбачає не лише збирання качанів – прибирати потрібно і листостеблову масу. Кукурудзу на зерно зараз прибирають за допомогою спеціальних машин. За допомогою машинного способу проводиться збирання не всієї кукурудзи, так прибирають лише скоростиглі сорти, що мають маленьке листя і щільні стебла. Кукурудзу можуть збирати двома методами:
Одночасний обмолот і жнива. Для зрізання кукурудзи, мелення зерна та подрібнення зеленої маси застосовується спеціальна жниварка або переобладнаний комбайн.
Збирання качанів (без обмолоту). Для зрізання кукурудзи, молотьби зерна, подрібнення зеленої маси, очищення та просушування зерна застосовуються спеціальні окремі механізми.
Після збирання обробка культури поділяється на 2 напрямки:
- обробка та сушіння неочищених і очищених качанів;
- обробка та сушіння зерна, яке намолочено.
Збирання гороху
Для своєчасного збирання гороху необхідно визначити правильний час для початку збирання. Якщо збирання почнеться раніше визначеного терміну, зерна не отримають потрібної кількості поживних речовин, а при пізньому збиранні – стручки можуть потріскатися і з них почнуть випадати плоди. Спеціальну техніку для збирання зерна можна використовувати лише під час спекотної та сухої погоди. Тоді горох дозріває одночасно і швидко.
За низької температури повітря та нестійкої погоди дозрівання гороху проходить нерівномірно, а інколи спостерігається високий рівень засміченості поля травами. За таких умов урожай необхідно збирати роздільно. За відсутності дощів плоди можуть дозрівати у валках – для максимального просихання.
Правильна обробка та зберігання врожаю
Хорошої врожайності зернових не достатньо для збирання запланованого обсягу сировини. Цей урожай ще потрібно правильно переробити та зберігати за належних умов. для цього потрібно:
- контролювати висоту зрізу стебла під час збирання;
- контролювати акуратність розвантаження зернозбиральних машин;
- провести ретельне очищення зерна – якщо зерно погано очищене, то зберігати його не можна;
- зерно має бути правильно висушене (потрібно використовувати вентиляцію і теплову сушку);
- проведення дезінфекції;
- зберігати зерно потрібно в спеціальних сховищах;
- періодично потрібно перевіряти придатність насіннєвого зерна.
Висновок
Збирання врожаю зернови</sхpan> — це важливий і багатоступеневий процес, який вимагає дотримання агротехнічних норм, правильного вибору техніки, а також суворого контролю якості на кожному етапі. Від своєчасності та точності виконання всіх дій залежить не лише кількість зібраного врожаю, але й його якість. Використання сучасних технологій та адаптація до погодних умов дозволяють аграріям ефективно зібрати урожай навіть у складних обставинах, забезпечуючи високі показники збереження та подальшого використання зерна.