Головна » Дача, сад, город » Як росте арахіс: посадка, догляд та вирощування на вашому городі

Як росте арахіс: посадка, догляд та вирощування на вашому городі

від Борислав
Як росте арахіс

На даний момент ці горішки, мабуть, найпопулярніші в народі. Усі напевно знають, що арахіс ще називають земляним горіхом? А все тому, що він росте по суті в землі, майже як картопля. Давайте дізнаємося докладніше про те, як росте арахіс і як його вирощувати.

Характеристика рослини

Арахіс являє собою рослину із сімейства бобових, яка є однорічною. Це пов’язано з тим, де росте арахіс, – у теплих країнах. Кущик має гіллясте стебло і перисте листя. Квітки арахісу невеличкі, яскравого жовтого кольору. Боб, який утворюється після цвітіння, має перетяжку і кріпку оболонку. Плід, що знаходиться всередині, називається ядром.

Особливості цвітіння та зав’язування плодів

Особливість арахісу полягає в тому, що його квітки живуть лише один день. Умови навколишнього середовища не завжди сприяють запиленню, тому зав’язь утворюється не на всіх квітках. Після того, як відбулося запліднення, зав’язь закопується в землю. Плід розвивається тільки в землі, ті квітки, які залишилися на поверхні, гинуть. Тому необхідно стежити за тим, щоб ґрунт був легкий і не твердий, а також кілька разів на сезон робити підгортання.

Географія та кліматичні умови вирощування

Батьківщина арахісу – це Південна Америка. Там дикі види можуть рости як багаторічна рослина. Це зумовлено високими температурними показниками та помірною вологістю. Якщо температура низька, то квітки обпадатимуть, а при високій температурі є ймовірність, що рослина вражатиметься грибками. Сьогодні арахіс росте в багатьох куточках світу, але все-таки клімат має бути досить теплим.

Ідеальні кліматичні умови для гарного розвитку рослини – це температурні значення +20 – +27 градусів. Вирощування арахісу в Україні вигідне, оскільки клімат тепліший, ніж у інших східних регіонах.

Види арахісу

Види арахісу

Види арахісу

На сьогодні відомо близько 700 видів арахісу, але практично всі сорти ростуть тільки в Південній Америці. Але досвідчені садівники знають, як вирощувати арахіс в Україні.

Арахіс: горіх чи бобові?

Арахіс часто називають «земляним горіхом». Цей термін утворився в результаті перекладів з інших мов. То що таке арахіс – це горіх чи бобові? За фактом арахіс не можна назвати горіхом. Ядра, які одягнені в шкаралупу, відносяться до бобів, оскільки ця рослина належить до сімейства бобових.

Особливості росту та адаптації

Оскільки росте арахіс у вигляді бобів, його спочатку легко впізнати. Стебло росте вгору, а коріння знаходиться в землі. Але коли на гілках з’являються стручки, вони дозрівають уже в землі. Це пов’язано з тим, що спочатку арахіс проростав у спекотних і пустельних місцевостях. Щоб не втрачати вологу, рослина оберігала плоди від випарів, ховаючи їх у землю.

Технологія вирощування

Арахіс є теплолюбною рослиною, тому його найкраще вирощувати в регіонах з теплим кліматом. Він чутливий до заморозків, тому сівбу проводять, коли температура ґрунту на глибині 10 см досягає 14-15 °C.

Цю культуру висаджують на легких, добре дренованих ґрунтах. Перед посівом ґрунт необхідно перекопати і додати органічні добрива.

  • Сівбу арахісу здійснюють рядами з міжряддям 60 см. Норма висіву становить 25-70 кг/га. Глибина посіву – 6-8 см. Після посіву ґрунт мульчують.
  • Догляд за арахісом включає прополку, розпушування ґрунту та обгортання.
  • Прополку здійснюють у міру необхідності для видалення бур’янів.
  • Розпушування ґрунту проводять після дощу або поливу для покращення аерації.
  • Обгортання мульчує ґрунт навколо рослин та захищає від бур’янів.
Арахіс потребує регулярного поливу, особливо під час посухи. Поливати рослину потрібно 1-2 рази на тиждень.

Підживлювати арахіс потрібно 2-3 рази протягом вегетаційного періоду. Навесні використовують азотні добрива для кращого росту пагонів, влітку – фосфорні та калійні для кращого плодоношення, а восени – комплексні добрива для підготовки до зимівлі.

Збирання врожаю

Арахіс починає цвісти через 40-50 днів після посіву, а плоди дозрівають через 110-130 днів. Збирання врожаю проводять, коли листя починає жовтіти. Рослини викопують із ґрунту та залишають на поверхні для просушування. Після просушування арахіс обмолочують і очищають від лушпиння.

Шкідники та хвороби

Арахіс може уражатися різними шкідниками та хворобами. Серед найпоширеніших шкідників – арахісова попелиця, арахісовий довгоносик та арахісова моль. Найпоширеніші хвороби – іржа, фузаріозне в’янення та бактеріоз.

Для захисту рослин від шкідників та хвороб проводять профілактичні обробки інсектицидами та фунгіцидами.

Урожайність

Урожайність арахісу може досягати 200-300 ц/га.

Загальні рекомендації

Для досягнення високих врожаїв арахісу слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Вибирати відповідну ділянку для посадки.
  • Сіяти арахіс у оптимальні терміни.
  • Забезпечувати регулярний полив та підживлення рослин.
  • Проводити профілактичні обробки рослин від шкідників та хвороб.

Харчова цінність арахісу

Завдяки своїм цінним якостям і високій поживності харчову цінність арахісу важко переоцінити. У бобах арахісу міститься понад 35 % білків, близько 50 % жирів, а також більша частина необхідних для людини вітамінів і мікроелементів. Високий вміст вітамінів і мікроелементів, велика кількість ненасичених жирних кислот, повна відсутність холестерину і, зрештою, вишуканий смак роблять арахіс незамінним продуктом для повноцінного і здорового харчування.

Використання арахісу в харчовій промисловості

Горіх арахіс знайшов широке застосування як у харчовому виробництві (кондитерська промисловість), так і як ласощі в бланшованому й обсмаженому з різними добавками вигляді.

Лікувальні властивості арахісу

Арахіс – чудове джерело фолієвої кислоти, що сприяє оновленню клітин, а жири, що містяться в ньому, чинять легку жовчогінну дію, корисні в разі виразкової хвороби та гастритів. Корисні властивости арахісу, дозволяють покращити пам’ять і увагу, крім того, він потрібен для нормального функціонування нервової системи, серця, печінки та інших внутрішніх органів.

Заходи безпеки при споживанні арахісу

Однак варто пам’ятати про те, що сирим арахісом краще не зловживати. Необсмажений горіх може спричинити порушення травлення. Крім того, шкірка арахісу – сильний алерген, тож ліпше їсти смажені та очищені горішки, а алергікам не варто вживати понад п’ять горішків на день.

Арахіс і здоров’я

Арахіс – не тільки найпоживніший, а й горіх, від якого абсолютно не повніють. Тому він і став “харчовим фаворитом” усіх зірок світу моди та шоу-бізнесу. Арахіс у кількості 20-25 горішків на день нормалізує функції кровотворних органів і… розгладжує зморшки.

Висновок

Арахіс, відомий як земляний горіх, є рослиною з сімейства бобових, що вирощується в теплих кліматах. Він популярний завдяки високому вмісту білків, жирів, вітамінів та мікроелементів, що робить його важливою частиною здорового харчування. Окрім харчової цінності, арахіс має численні корисні властивості, включаючи поліпшення пам’яті та підтримку нервової системи. Однак слід бути обережним із сирими горішками через можливість алергічних реакцій. Завдяки своїм смаковим якостям та поживності, арахіс залишається популярним продуктом у всьому світі.

Схожі публікації
Залишити коментар