Головна » Корисно » Що приготувати з часникових стрілок: 5 рецептів смачних страв

Що приготувати з часникових стрілок: 5 рецептів смачних страв

від Борислав
часникові стрілки

Літні місяці багаті на зелень, потрібно встигнути насолодитися соковитим листовим салатом, ароматною петрушкою і кропом, молодою цибулею і часником. Так, із пагонів останнього теж можна приготувати багато смачних страв. Гострі хрусткі часникові стрілки гарні в заготовках на зиму, супах, корейських закусках, намазках і навіть у ранковій яєчні! Досвідчені городники радять зрізати часникові стрілки, коли пагін зробить один повний виток. Прибирати стрілки корисно і для головки часнику, вона буде більшою, щільнішою і соковитішою.

У нашій статті ми розповімо, як приготувати часникові стрілки смачно і по-літньому.

Рецепт маринованих часникових стрілок на зиму

Почнемо з класики. Найчастіше з часникових стрілок роблять заготовку на зиму. До відвареної або смаженої картоплі, м’ясних страв вона підходить якнайкраще. Смак у маринованих часникових стрілок менш гострий, ніж у зубчиків часнику, а структура нагадує молоду спаржу. Кількість інгредієнтів наведено на 1 літрову банку, заповнену стрілками.

Інгредієнти:

  • часникові стрілки – 2-3 пучки
  • лимони – 0,5 шт.
  • лист лавровий – 2 шт.
  • сіль – 2 ч. л.
  • цукор – 2 ст. л.
  • оцет яблучний 6% – 2 ст. л.

Спосіб приготування:

  • Помийте часникові стрілки, наріжте на палички завдовжки 3-4 см. Зав’язь (кінець стрілки) краще не використовувати.
  • Простерилізуйте банки, витріть їх насухо. Всередину щільно помістіть стрілки.
  • Наріжте лимон на часточки, покладіть по кілька штук у банку. Також додайте лавровий лист.
  • Залийте банки окропом до самого верху. Прикрийте кришками і залиште на 10-15 хвилин.
  • Злийте рідину в каструлю і доведіть до кипіння. Повторіть процедуру: залийте банки окропом, залиште на 15 хвилин, злийте рідину в каструлю, доведіть до кипіння.
  • Покладіть у кожну банку сіль і цукор, влийте оцет. На банку об’ємом 0,5 л знадобиться 1 ч. л. солі, 1 ст. л. цукру і 1 ст. л. оцту.
  • Залийте часникові стрілки закипілою рідиною.
  • Закрийте банки кришками за допомогою закаточної машинки і переверніть догори дном. Через 3-4 дні мариновані часникові стрілки будуть готові.

Песто з часникових стрілок із волоським горіхом

Яскраво-зелений соус песто родом з Італії. На батьківщині його готують з ароматного базиліку з додаванням сиру пармезан, горішків пінії, часнику та оливкової олії. Пропонуємо створити власну версію песто і приготувати його з часникових стрілок. Вийде гостро – ідеально підійде для страв із білого м’яса, риби та овочів на грилі. Більше рецептів яскравого соусу песто ви знайдете в цій статті.

Інгредієнти:

  • часникові стрілки – 250 г
  • горіхи волоські – 50 г
  • олія рослинна – 4 ст. л.
  • лимони – 0,5 шт.
  • сіль – за смаком
  • перець чорний свіжомелений – за смаком

Спосіб приготування:

  • Підготуйте стрілки: помийте, обсушіть, зріжте верхню частину – вона не знадобиться.
  • Подрібніть часникові стрілки довільно, перекладіть у блендер або скористайтеся м’ясорубкою.
  • Пропустіть волоські горіхи та часникові стрілки через м’ясорубку.
  • Натріть до подрібнених інгредієнтів трохи лимонної цедри, вичавіть 2 ст. л. лимонного соку.
  • Додайте в песто оливкову олію, сіль і перець, перемішайте.
  • Подавайте до основних страв, м’ясних закусок або з підсмаженим хлібом – вийде апетитна брускетта.

Смажені часникові стрілки по-корейськи

Теплий салат із часникових стрілок у корейському стилі можна подавати як гарнір, змішувати з відвареним рисом, гречаною локшиною або фунчозою. Смажені часникові стрілки підійдуть до стейків зі свинини та яловичини, страв у стилі стир-фрай.

Інгредієнти:

  • часникові стрілки – 350 г
  • соєвий соус – 1 ст. л.
  • олія кунжутна – 1 ст. л.
  • кунжут – 1 ч. л.
  • сіль – за смаком
  • соус солодкий чилі – 1 ст. л.
  • перець червоний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

  • Підготуйте стрілки, як у рецептах вище. Є невеликий лайфхак: щоб отримати тільки соковиті хрусткі частини, ламайте стрілки руками. Якщо стрілка ламається легко, сміливо використовуйте її в їжу. Якщо вона гнеться, то спробуйте надломити її ближче до основи.
  • Наріжте стрілки на довгасті шматочки.
  • Відправте в киплячу воду на 5 хвилин, потім відкиньте на друшляк.
  • З’єднайте в сковороді олію, соєвий соус, червоний перець і соус чилі. Добре прогрійте і додайте часникові стрілки.
  • Обсмажуйте 2 хвилини, перед подачею посипте кунжутом.

Соте з часниковими стрілками, куркою та сезонними овочами

Пропонуємо літній рецепт часникових стрілок у сільському стилі. Велика кількість свіжих овочів, приправлених літніми барвами, у поєднанні зі шматочками підсмаженої курки – хороший варіант для теплої сімейної вечері.

Інгредієнти:

  • броколі – 250 г
  • перець болгарський – 1 шт.
  • часникові стрілки – 100-150 г
  • морква – 1 шт.
  • невеликий кабачок – 1 шт.
  • стегна курячі – 3 шт.
  • олія рослинна – 50 мл
  • сіль – за смаком
  • перець – за смаком

Спосіб приготування:

  • Підготуйте інгредієнти для страви.
  • Наріжте суцвіття броколі навпіл, кабачок і болгарський перець – невеликими брусочками, моркву – кубиками, а часникові стрілки подрібніть довільно.
  • Курячі стегна потрібно нарізати шматочками середнього розміру.
  • Кожен інгредієнт цієї страви радимо готувати окремо, а потім з’єднати все разом.
  • Спочатку обсмажте до рум’яної скоринки злегка приправлену сіллю та перцем курку. Приберіть шматочки курки зі сковороди.
  • Потім по черзі обсмажте всі овочі. Нехай вони будуть хрусткими. Ретельно перемішуйте і не допускайте підгоряння. Шматочкам болгарського перцю, моркви та кабачка знадобиться 5 хвилин інтенсивного обсмажування, броколі та часниковим стрілкам – 3 хвилини. За необхідності підливайте ще олії.
  • З’єднайте всі компоненти в сотейнику, перемішайте, приправте улюбленими спеціями і готуйте все разом ще 2-3 хвилини.

Як приготувати яєчню з часниковими стрілками

Іноді найпростіша страва виявляється такою смачною, що замінює багато делікатесів. Так, молоді стрілки часнику зроблять звичайну ранкову яєчню набагато яскравішою. За бажанням можна додати в страву стручкову квасолю, ріпчасту цибулю, помідори та інші овочі. Приготуйте ще одну смачну страву для простого дачного сніданку!

Інгредієнти:

  • яйця курячі – 2 шт.
  • часникові стрілки – 10 шт.
  • сіль – за смаком
  • перець – за смаком
  • олія рослинна рафінована – 1 ст. л.
  • овочі свіжі – за смаком

Спосіб приготування:

  • Підготуйте часникові стрілки, обсмажте їх на олії протягом 3-4 хвилин, посоліть.
  • Зменшіть вогонь, вбийте яйця і закрийте кришкою.
  • Готуйте 4-5 хвилин, потім відкрийте кришку і тримайте на плиті до бажаної консистенції жовтка.
  • Посипте яєчню чорним перцем і зеленню, подавайте з овочами.

Літо – найкращий час для експериментів. Страви з часникових стрілок додадуть вашому звичному раціону нових барв і смакових ноток. Використовуйте доступні сезонні продукти частіше і робіть своє меню різноманітним.

Схожі публікації
Залишити коментар