Літні місяці багаті на зелень, потрібно встигнути насолодитися соковитим листовим салатом, ароматною петрушкою і кропом, молодою цибулею і часником. Так, із пагонів останнього теж можна приготувати багато смачних страв. Гострі хрусткі часникові стрілки гарні в заготовках на зиму, супах, корейських закусках, намазках і навіть у ранковій яєчні! Досвідчені городники радять зрізати часникові стрілки, коли пагін зробить один повний виток. Прибирати стрілки корисно і для головки часнику, вона буде більшою, щільнішою і соковитішою.
У нашій статті ми розповімо, як приготувати часникові стрілки смачно і по-літньому.
Рецепт маринованих часникових стрілок на зиму
Почнемо з класики. Найчастіше з часникових стрілок роблять заготовку на зиму. До відвареної або смаженої картоплі, м’ясних страв вона підходить якнайкраще. Смак у маринованих часникових стрілок менш гострий, ніж у зубчиків часнику, а структура нагадує молоду спаржу. Кількість інгредієнтів наведено на 1 літрову банку, заповнену стрілками.
Інгредієнти:
- часникові стрілки – 2-3 пучки
- лимони – 0,5 шт.
- лист лавровий – 2 шт.
- сіль – 2 ч. л.
- цукор – 2 ст. л.
- оцет яблучний 6% – 2 ст. л.
Спосіб приготування:
- Помийте часникові стрілки, наріжте на палички завдовжки 3-4 см. Зав’язь (кінець стрілки) краще не використовувати.
- Простерилізуйте банки, витріть їх насухо. Всередину щільно помістіть стрілки.
- Наріжте лимон на часточки, покладіть по кілька штук у банку. Також додайте лавровий лист.
- Залийте банки окропом до самого верху. Прикрийте кришками і залиште на 10-15 хвилин.
- Злийте рідину в каструлю і доведіть до кипіння. Повторіть процедуру: залийте банки окропом, залиште на 15 хвилин, злийте рідину в каструлю, доведіть до кипіння.
- Покладіть у кожну банку сіль і цукор, влийте оцет. На банку об’ємом 0,5 л знадобиться 1 ч. л. солі, 1 ст. л. цукру і 1 ст. л. оцту.
- Залийте часникові стрілки закипілою рідиною.
- Закрийте банки кришками за допомогою закаточної машинки і переверніть догори дном. Через 3-4 дні мариновані часникові стрілки будуть готові.
Песто з часникових стрілок із волоським горіхом
Яскраво-зелений соус песто родом з Італії. На батьківщині його готують з ароматного базиліку з додаванням сиру пармезан, горішків пінії, часнику та оливкової олії. Пропонуємо створити власну версію песто і приготувати його з часникових стрілок. Вийде гостро – ідеально підійде для страв із білого м’яса, риби та овочів на грилі. Більше рецептів яскравого соусу песто ви знайдете в цій статті.
Інгредієнти:
- часникові стрілки – 250 г
- горіхи волоські – 50 г
- олія рослинна – 4 ст. л.
- лимони – 0,5 шт.
- сіль – за смаком
- перець чорний свіжомелений – за смаком
Спосіб приготування:
- Підготуйте стрілки: помийте, обсушіть, зріжте верхню частину – вона не знадобиться.
- Подрібніть часникові стрілки довільно, перекладіть у блендер або скористайтеся м’ясорубкою.
- Пропустіть волоські горіхи та часникові стрілки через м’ясорубку.
- Натріть до подрібнених інгредієнтів трохи лимонної цедри, вичавіть 2 ст. л. лимонного соку.
- Додайте в песто оливкову олію, сіль і перець, перемішайте.
- Подавайте до основних страв, м’ясних закусок або з підсмаженим хлібом – вийде апетитна брускетта.
Смажені часникові стрілки по-корейськи
Теплий салат із часникових стрілок у корейському стилі можна подавати як гарнір, змішувати з відвареним рисом, гречаною локшиною або фунчозою. Смажені часникові стрілки підійдуть до стейків зі свинини та яловичини, страв у стилі стир-фрай.
Інгредієнти:
- часникові стрілки – 350 г
- соєвий соус – 1 ст. л.
- олія кунжутна – 1 ст. л.
- кунжут – 1 ч. л.
- сіль – за смаком
- соус солодкий чилі – 1 ст. л.
- перець червоний мелений – за смаком
Спосіб приготування:
- Підготуйте стрілки, як у рецептах вище. Є невеликий лайфхак: щоб отримати тільки соковиті хрусткі частини, ламайте стрілки руками. Якщо стрілка ламається легко, сміливо використовуйте її в їжу. Якщо вона гнеться, то спробуйте надломити її ближче до основи.
- Наріжте стрілки на довгасті шматочки.
- Відправте в киплячу воду на 5 хвилин, потім відкиньте на друшляк.
- З’єднайте в сковороді олію, соєвий соус, червоний перець і соус чилі. Добре прогрійте і додайте часникові стрілки.
- Обсмажуйте 2 хвилини, перед подачею посипте кунжутом.
Соте з часниковими стрілками, куркою та сезонними овочами
Пропонуємо літній рецепт часникових стрілок у сільському стилі. Велика кількість свіжих овочів, приправлених літніми барвами, у поєднанні зі шматочками підсмаженої курки – хороший варіант для теплої сімейної вечері.
Інгредієнти:
- броколі – 250 г
- перець болгарський – 1 шт.
- часникові стрілки – 100-150 г
- морква – 1 шт.
- невеликий кабачок – 1 шт.
- стегна курячі – 3 шт.
- олія рослинна – 50 мл
- сіль – за смаком
- перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Підготуйте інгредієнти для страви.
- Наріжте суцвіття броколі навпіл, кабачок і болгарський перець – невеликими брусочками, моркву – кубиками, а часникові стрілки подрібніть довільно.
- Курячі стегна потрібно нарізати шматочками середнього розміру.
- Кожен інгредієнт цієї страви радимо готувати окремо, а потім з’єднати все разом.
- Спочатку обсмажте до рум’яної скоринки злегка приправлену сіллю та перцем курку. Приберіть шматочки курки зі сковороди.
- Потім по черзі обсмажте всі овочі. Нехай вони будуть хрусткими. Ретельно перемішуйте і не допускайте підгоряння. Шматочкам болгарського перцю, моркви та кабачка знадобиться 5 хвилин інтенсивного обсмажування, броколі та часниковим стрілкам – 3 хвилини. За необхідності підливайте ще олії.
- З’єднайте всі компоненти в сотейнику, перемішайте, приправте улюбленими спеціями і готуйте все разом ще 2-3 хвилини.
Як приготувати яєчню з часниковими стрілками
Іноді найпростіша страва виявляється такою смачною, що замінює багато делікатесів. Так, молоді стрілки часнику зроблять звичайну ранкову яєчню набагато яскравішою. За бажанням можна додати в страву стручкову квасолю, ріпчасту цибулю, помідори та інші овочі. Приготуйте ще одну смачну страву для простого дачного сніданку!
Інгредієнти:
- яйця курячі – 2 шт.
- часникові стрілки – 10 шт.
- сіль – за смаком
- перець – за смаком
- олія рослинна рафінована – 1 ст. л.
- овочі свіжі – за смаком
Спосіб приготування:
- Підготуйте часникові стрілки, обсмажте їх на олії протягом 3-4 хвилин, посоліть.
- Зменшіть вогонь, вбийте яйця і закрийте кришкою.
- Готуйте 4-5 хвилин, потім відкрийте кришку і тримайте на плиті до бажаної консистенції жовтка.
- Посипте яєчню чорним перцем і зеленню, подавайте з овочами.
Літо – найкращий час для експериментів. Страви з часникових стрілок додадуть вашому звичному раціону нових барв і смакових ноток. Використовуйте доступні сезонні продукти частіше і робіть своє меню різноманітним.