Дачники, сільські жителі та інші власники городів, які розводять томати, напевно знайомі з таким явищем, як фітофтороз. Це грибне захворювання, характерне насамперед саме для помідорів та інших пасльонових і здатне без лікування призвести до повної загибелі врожаю. Головна підступність хвороби в тому, що збудник поширюється дуже швидко, і якщо не вжити заходів вчасно, то можна позбутися всієї розсади, тому стежити за своїми рослинами потрібно уважно і починати лікування при появі перших підозрілих симптомів. Детальніше у нашій статті.
Що таке фітофтора
Хвороба спричиняється грибком під назвою фітофтора. Це не один вид, а ціла група, що включає понад сто різновидів. Цей грибок стійкий до низьких температур і може тривалий час зберігатися в ґрунті. Без належної обробки ділянки він може виживати в землі протягом кількох років.За появи умов збудник починає вражати все, що знаходиться для нього в зоні доступності: рослини різних груп, домашнє начиння, предмети постійного вжитку, одяг, насіння. Фітофтора швидко і легко поширюється, тому може вразити навіть здорову спочатку ділянку. Для більшості побутових предметів і тварин гриб нешкідливий, небезпечний він насамперед для пасльонових, рідше – інших рослин. Найпоширенішою є фітофтора на томатах: її вважають однією з основних причин загибелі врожаю помідорів не тільки на російських ділянках, а й у всьому світі.
Коли з’являється фітофтора
Гриб активно поширюється, його спори можуть мешкати де завгодно: у ґрунті, в повітрі або на будь-яких предметах. Нерідко збудник живе в складових частинах теплиць і будинків: під дахом або всередині стін. Помітити його до того, як він встигне вразити рослину, доволі складно, тому зазвичай городники і садівники стикаються з проблемою фітофтори, коли симптоми на томатах уже помітні. Проте існує кілька чинників, здатних так чи інакше прискорити або підвищити ймовірність розвитку захворювання:
- нестача провітрювання (для тепличних культур) або погане випаровування вологи;
- різка зміна погодних умов, в яких мешкає рослина, з випаданням роси;
- близькість до інших заражених кущів або предметів;
- тісна і щільна висадка;
- нестача мікроелементів, що дають змогу рослині боротися із загрозами ззовні;
- велика кількість у ґрунті ділянки вапна або азотних добрив;
- відповідні для розвитку фітофтори погодні умови: дощі, похмура погода.
Особливості розвитку. Фітофтороз любить вологе повітря і розвивається насамперед під впливом вологи. Із цим і пов’язана більшість перерахованих чинників: щоб знизити ймовірність розвитку хвороби, намагайтеся підтримувати повітря в теплиці свіжим, а якщо помідори ростуть у відкритому ґрунті, уникайте зайвої близькості рослин одна до одної і не зловживайте добривами.
Ознаки захворювання
Фітофтороз зовні виглядає як гниль на рослині: частково це пояснюється залежністю гриба від вологи. На жаль, навіть у сухих умовах спори можуть зберігатися в землі тривалий час, тож іноді хвороба може розвинутися навіть при виконанні вимог до висаджування і догляду. Таке відбувається, якщо збудник давно вразив ґрунт, але не проявляв себе через відсутність умов. У такому разі захворювання починається, якщо умови стануть більш придатними, наприклад, зміниться погода. Запідозрити, що з рослиною щось не так, допоможуть білі плями нальоту на листках і стеблі, незвична сухість і надто швидке в’янення куща, неприємний запах, що виходить від плодів. Особливо стрімко хвороба розвивається, якщо томати висаджено в теплиці, а не у відкритому ґрунті: конденсат, що накопичується на стінах, сприяє швидшій передачі та перебігу захворювання.
Стадії розвитку фітофторозу
Розвиток відбувається дуже швидко, і всього за кілька днів фітофтора здатна вразити всю розсаду. Від появи ознак до повної загибелі рослини минає час, але вже уражений кущ вкрай складно відновити:
- спочатку на стеблах і листках з’являється білуватий наліт, що супроводжується темними плямами, які активно ростуть;
- згодом плями з’являються і на плодах, а листя починає швидко висихати;
- зрештою бадилля темніє, опадають суцвіття і листя;
- помідори починають гнити, ще залишаючись на кущах, що помітно за їхнім зовнішнім виглядом: плоди деформуються, стають м’якими, виділяють різкий запах, окремі ділянки темніють.
Вживати в їжу помідори з ураженого фітофторою куща неможливо, по суті, вони стають гнилими ще до повного дозрівання. Захворювання, що дійшло до певної стадії, гарантовано призводить до загибелі рослини.
Наслідки хвороби для врожаю
Через швидке поширення захворювання, стійкість збудника і його здатність до декількох років зберігатися в ґрунті наслідки для врожаю можуть бути катастрофічними. Навіть один уражений кущ може передати хворобу всій іншій розсаді: фітофтора вкрай заразна. У результаті всі помідори виявляться непридатними в їжу, і з плодами доведеться розпрощатися. Крім того, хворий кущ гине і вже не здатний заплодоносити знову, а в ґрунті, на якому росли хворі рослини, можуть залишитися спори збудника. Тому з фітофторою необхідно боротися, а стан томатів – регулярно відстежувати.
Коли починати боротьбу з фітофторою
Захворювання реально зупинити на початкових стадіях, тож починати боротися з ним слід якомога раніше, поки воно ще не вразило всю розсаду і не призвело до загибелі кущів і врожаю. Деякі вважають за краще використовувати для цього народні засоби, але вони відрізняються малою ефективністю. Професійні препарати набагато результативніше знищують гриб, залишаючи при цьому томати придатними в їжу і не впливаючи на їхні смакові якості. Використання неперевірених методів може призвести до втрати часу, за який фітофтора встигне поширитися. Якщо симптоми вже проявилися, слід переходити до спеціалізованих засобів.
Чи можна уникнути фітофторозу
Можна. Крім того, що грамотний догляд за рослинами знижує ризик розвитку захворювання, існують сорти з підвищеною стійкістю до збудника. Втім, повністю покладатися на особливості сорту не варто. Навіть якщо ви виберете один із них для висадження на своїй ділянці, не нехтуйте належним доглядом і турботою про рослини, застосовуйте профілактичні заходи – і, найімовірніше, у вас вийде забути про появу фітофтори.
Висновок
Фітофтора є серйозною загрозою для вирощування помідорів та інших пасльонових культур. Це грибкове захворювання може швидко розповсюджуватися та призводити до повної загибелі рослин та врожаю. Його поширення сприяють вологі умови, тому важливо забезпечувати належну вентиляцію та уникати надмірного зрошення.
Симптоми фітофторозу включають білуватий наліт та темні плями на стеблах, листках та плодах рослин. Швидкість розвитку захворювання підкреслює важливість раннього виявлення та лікування.